Търсенето на извънземен живот получи сериозна финансова подкрепа през миналата година, когато руският милиардер Юри Милнер обяви, че ще подкрепи със 100 милиона долара усилията за откриване на радио и светлинни сигнали, които евентуално могат да имат извънземен произход. Сега обаче Милнер очевидно не се задоволява само с това да чака извънземните да влязат във връзка с нас, а е готов да ги търси с помощта на истински междузвезден космически кораб.

Късно снощи в Ню Йорк милиардерът обяви началото на нова 100-милионна инвестиция с името Breakthrough Starshot - научна и инженерна програма, която трябва да постави основите на бъдещо пътуване към звездите. В програмата е ангажиран и гениалният физик Стивън Хокинг, а първата ѝ стъпка ще бъде създаването на задвижвани със светлина "нанокораби", които могат да се движат с 20 процента от скоростта на светлината. С такова ускорение те могат да задминат Плутон за три дни и да достигнат най-близката звездна система Алфа Центавър за 20 години.

"За пръв път в човешката история можем да направим нещо повече от това само да стоим и да гледаме звездите. Можем наистина да ги достигнем", категоричен е Милнер, според когото първият нанокораб може да бъде завършен в рамките на едно поколение.

В основата на технологията е идеята за насочване на голям поток от енергия - поне 100 гигавата - с помощта на лазери към нанокораба, който е с тегло едва няколко грама. По този начин въпросният обект може да получи ускорение от до 100 милиона километра в час, което е хиляди пъти по-бързо от най-бързият космически кораб, който можем да направим в момента. Една такава флотития от миниатюрни кораби може да прелети многократно покрай всички обекти в нашата Слънчева система и да се отправи към Алфа Центавър.

Виж още: Първата съвместна мисия на Русия и ЕС ще достигне орбитата на Марс през октомври