Едва ли си давате сметка, но всички ние живеем на един извънземен свят. Съвсем буквално - земята, пещерите, мините и пропастите под краката ни са пълни с форми на живот, които са изключително различни от този на повърхността. При това толкова различен, че NASA използва тези странни форми като основа за собственото си изследване на Вселената около нас.

И когато заеме поста си на главен астробиолог на NASA през май, Пени Бостън ще оглави тези нови усилия.

"Любимото ми място е един огромен участък в пустинята на Саудитска Арабия, който на пръв поглед е напълно пуст. А в същото време там има десетки пещери, пълни със зрънца живот, които не са виждали повърхността от десетилетия", разказва Бостън.

Според нея е възможно да се натъкнем на форми на живот на планетата ни, които да ни обяснят по-добре какво можем да очакваме на други места извън Земята. А що се отнася до заобикалящите ни планети, там възможностите наистина са безброй.

"Марс е естествен и важен обект на интерес, същото се отнася и за т.нар. светове океани като Европа и Енцелад. Аз дори не ги наричам светове, а просто пещери с размерите на планети", завършва тя.

Виж още: При липсата на истински извънземни космонавти се борят с дигитални такива

Тагове: