Връзките между повишаващите се нива на въглероден диоксид, тенденциите в глобалното затопляне и озеленяването се потвърждават от фосилизирани листа от 23-годишна гора.

Листата са намерени запазени в седиментните слоеве, които някога са образували дъното на новозеландско езеро.

Преди това палеонтолозите откриха разнообразие от растения, водорасли, паяци, бръмбари, мухи и гъби от коритото на езеро, разположено вътре в древен кратер, наречен Foulden Maar.

Досега учените твърдяха, че древните увеличения на атмосферния CO2 по време на ранния миоцен позволяват на растенията да извършват фотосинтеза по-ефективно. Но най-новото изследване, публикувано в списанието Climate of the Past, е първото, което потвърждава връзката между CO2 и озеленяването във фосилните записи.

"Съществуват доказателства, че CO2 е бил висок тогава, но имаше парадокси", каза Тамо Райхгелт, доцент по геоложки науки в Университета на Кънектикът.

Лабораторните експерименти показаха, че увеличението на CO2 може да засили фотосинтезата, а скорошните спътникови проучвания сочат, че повишаващите се нива на CO2 са отговорни за моделите на озеленяване в цялата планета, включително екосистемите на Арктика и сухите зони.

Последните изследвания сочат, че тенденциите за озеленяване вероятно ще продължат, тъй като нивата на CO2 се приближават до тези, регистрирани през древния период на затопляне.

Но не всички растения могат лесно да увеличат скоростта на фотосинтеза, предупреждават учените. Моделите за озеленяване са продиктувани и от наличието на вода и хранителни вещества.

Според новото проучване увеличаването на скоростта на фотосинтеза няма да бъде в състояние да бъде в крак с настоящите темпове на причинените от човека въглеродни емисии. Освен това предишните проучвания предполагат, че увеличаването на скоростта на фотосинтезата може да попречи на посевите да абсорбират калций, желязо, цинк и други минерали, важни за човешкото здраве.

Снимка: University of Otago

Виж още: Защо Instagram пази цяла година уж изтрити снимки и съобщения?