KFC има намерение да създаде първите в света пилешки хапки, произведени в лаборатория, което е част от концепцията на компанията за „ресторант на бъдещето“. Веригата пилешки ресторанти ще работи с руската компания 3D Bioprinting Solutions за разработване на технология за биопринтиране, която ще „отпечатва“ пилешко месо, използвайки пилешки клетки и растителен материал.

KFC планира да предостави на фирмата за биопринтиране съставките за паниране и подправките, необходими „за постигане на характерния KFC вкус“, като целта е да възпроизведе вкуса и текстурата на истинското пилешко.


Струва си да се отбележи, че процесът на биопринтиране, описан от KFC, използва животински материал, така че всички произведени от него продукти няма да са вегетариански. KFC предлага и вегетариански вариант в някои от своите ресторанти, като през изминалата година компанията стана първата американска верига за бързо хранене, която изпробва месо, създадено на базата на растителна основа, като планира да представи въпросния „веге“ продукт в повече свои ресторанти това лято.

От KFC твърдят, че техните биопринтирани продукти ще бъдат налични за окончателно тестване в Москва тази есен. В съобщението от компанията не бе описано подробно с какво процесът, който подлежи на тестване в Русия, се различава от другите 3D принтирани „меса“, но според думите им: „На пазара няма други методи, които биха могли да позволят създаването на такива сложни продукти от животински клетки“.

Вижте още: 3D-принтираните лунни бази стават реалност

Тагове: