Специалист по киберсигурност установи, че Instagram пази изтрити снимки и лични съобщения повече от година, след като той ги е премахнал. За откритието компанията му е платила 6000 долара бонус. 

По принцип за много интернет компании не е необичайно да съхраняват току-що изтрита информация, докато тя бъде изцяло премахната от сървърите и паметта на платформата. Instagram също не прави изключение, но проблемът е, че социалната мрежа предупреждава, че ще са нужни около 90 дни, за да бъдат премахнати от нейната система всички данни.

Специалистът обаче установил, че данните се пазят повече от година на сървър на Instagram и дори след този период спокойно могат да бъдат свалени чрез собствената програма за сваляне на данни на компанията.

Тази случка напомня на такава от Twitter от миналата година, когато друг специалист откри, че сайтът пази лични съобщения години след като са били изтрити от потребител. Instagram обяснява, че става въпрос за грешка в кода, а не умишлено нарушение на личното пространство. Случаят обаче подчертава нуждата компаниите да бъдат по-прозрачни относно процеса на изтриване. Така например, когато изтриете снимки от вашия iPhone, Apple ясно обяснява какво ще се случи:

-          Снимката е преместена в Deleted Photos

-          Вече не я виждате в галерията

-          След 30 дни се изтрива завинаги.

Виж още: Apple плаща по 25 долара на всеки с умишлено забавен iPhone