Съществуват няколко „трика“, с които може да намалите значително физическия контакт с вашия смартфон. Но все още нито един от тях не е успял да ни даде нужната „свобода“. Вече има умни часовници, които отменят непрестанното проверяване за известия, някои смартфони следят погледа ви, за да разберат кога гледате в екрана, но все още ни се налага да го докосваме повече, отколкото ни се иска.

Компанията Elliptic Labs иска да промени това, като създава "мултислойно взаимодействие". Но какво значи това?

На първо място изглежда като нещо, което сте виждали и преди - когато движите ръката си пред екрана, той се събужда и ви показва наличните уведомления. Да, това не звучи като нещо ново, защото присъства в новия Moto X 2014-та. Но с технологията на Elliptic Labs, когато приближите ръката си към екрана, уведомленията реагират и вие може да ги отваряте.

Методът всъщност е базиран на ултразвуковата технология, в която Elliptical вярва, че е една стъпка по-горе от това, което се е предлагало до днес. Те обещават истинско 180-градусово взаимодействие със сензорите им. Това не е фундаментално ново, но за първи път подобен метод е доведен до успешен край. Elliptic работят по технологията от известно време и очевидно имат голям напредък.

Можете да видите презентация на „мултислойното взаимодействие“ от приложеното видео по-долу. А ние вярваме, че в близките 2 - 3 години всички смартфони и умни часовници биха могли да притежават тази технология по подразбиране, а това ще бъде една добра алтернатива, когато искаме да ги използваме, без да ги докосваме физически.

 

Multi Layer Interaction Product Only (press) from Elliptic Labs on Vimeo.

 

Виж още: Microsoft FlexSense е изцяло нов начин за интеракция с компютъра