Новооткрит астероид може да се приближи опасно близо до Земята след около 20 години, като вероятността космическата скала да се сблъска директно с нашата планета е приблизително 1 към 600, съобщиха в Twitter служители от Службата за координация на планетарната отбрана на NASA.

Макар че това е по-високо от средното ниво на риск за астероиди, намиращи се в близост до Земята, все пак това е "много малък шанс" за сблъсък и се очаква да намалее, когато станат достъпни по-ясни наблюдения на астероида.

За първи път астероидът, наречен 2023 DW, е открит на 27 февруари и се оценява на около 50 метра в диаметър, или приблизително колкото плувен басейн с олимпийски размери. Очаква се астероидът да се приближи много близо до Земята на 14 февруари 2046 г. Към 8 март Координационният център за близкоизточни обекти на Европейската космическа агенция прогнозира вероятност за пряк сблъсък 1 към 625, въпреки че тези шансове се преизчисляват ежедневно.

"Често, когато за първи път се откриват нови обекти, са необходими няколко седмици данни, за да се намалят несигурностите и да се предскажат адекватно орбитите им за години напред", пише NASA в Twitter. "Анализаторите на орбитите ще продължат да наблюдават астероид 2023 DW и да актуализират прогнозите при постъпване на повече данни."

Директният удар от такава скала няма да бъде катаклизъм като широкия около 12 километра астероид, убил динозаврите, който се е разбил на Земята преди 66 милиона години. Въпреки това 2023 DW все още би могъл да причини сериозни щети, ако се приземи в близост до голям град или гъсто населен район. През 2013 г. метеор с размери, по-малки от половината от тези на 2023 DW, се взриви над Челябинск, Русия, като предизвика ударна вълна, която повреди хиляди сгради и рани около 1500 души.

Въпреки че сблъсъкът с 2023 DW е изключително малко вероятен, учените бързо разработват методи за защита на Земята от потенциално опасни астероиди като този. Миналата седмица учени от NASA публикуваха четири изследвания, които потвърждават, че мисията на агенцията "Тест за двойно пренасочване на астероид" (DART) успешно е променила траекторията на малък астероид, след като е блъснала космически кораб директно в него. В момента се работи по последващи мисии, за да се усъвършенства ефективността на тази техника за планетарна защита.

Снимка: Unsplash

Виж още: ESA ще се опита да засече астероиди около Слънцето