Откакто ChatGPT, а след него и Bing Chat завладяха интернет, Google се опитва да предложи компетентен отговор. Компанията бързо организира събитие за изкуствен интелект в Париж, въпреки че ден по-рано вече обяви в блог публикация големия си конкурент на ChatGPT - Google Bard. В стремежа си да рационализира допълнително стратегията си за изкуствен интелект компанията обяви преструктурирането на подразделението DeepMind, което събира експертите ѝ по изкуствен интелект на едно централно място, за да ускори разработването.

Новосъздаденото подразделение ще носи името Google DeepMind, добавяйки свой собствен печат към името на компанията, която Alphabet първоначално купи през 2014 г. Екипът ще бъде допълнен от екипа Brain от Google Research и има за цел да "стимулира една от най-големите социални, икономически и научни трансформации в историята", наред с други амбициозни цели. В крайна сметка новият отдел има за задача най-вече да ускори и обедини стратегията на Google за изкуствен интелект, като опрости процеса на вземане на решения.

Новото подразделение ще бъде ръководено от главния изпълнителен директор на DeepMind Демис Хасабис, а Джеф Дийн, бившият ръководител на Google AI, ще поеме ролята на главен учен на Google и ще докладва директно на главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай. Google Research не си отива напълно. Пичай отбелязва, че Тя все още ще работи по "фундаменталния напредък в компютърните науки в области като алгоритми и теория, защита на личните данни и сигурност, квантови изчисления, здраве, климат и устойчивост и отговорен ИИ".

В същото време служителите на Google са обезпокоени от подхода, който компанията им прилага. Според доклад на Bloomberg един от служителите нарича Google Bard "патологичен лъжец", като казва, че някои от инструкциите му са откровено погрешни и могат да доведат до смърт, като например, когато му поискате инструкции как да приземите самолет или как да се гмуркате. Много служители биха предпочели компанията да възприеме по-предпазлив подход, който да не излага потребителите на риск. Можем само да се надяваме, че преструктурираното подразделение DeepMind ще насочи Google по този път.

Снимка: Unsplash

Виж още: Милиардери искат да построят бизнес парк в околоземна орбита