Въпреки че е гигантски обезвъздушен вакуум, Космосът изглежда има собствена миризма - или поне в това се кълнат космонавтите, които са единствените, на които можем да се доверим.

Онези, които са имали възможност да помиришат миризмата, я сравняват с усещане за горящ метал, поялник или печено на скара месо.

"Космосът има своя собствена уникална миризма. Когато някоя сонда се скачи със станцията и отворим шлюза, отвън се усеща отличителната миризма на Космоса", разказва Скот Кели от NASA, който прекара почти година на борда на Международната космическа станция.

Разбира се, Кели и неговите колеги няма как да помиришат заобикалящата ги среда, когато са извън станцията, но космонавтът Дон Петит описва как миришат съекипниците му, когато се завръщат от излизане навън.

"Миризмата се усеща по-ясно върху тъкан, отколкото върху метална или пластмасова повърхност. Трудно е да се опише, но най-доброто описание, което мога да дам, е, че има металическо усещане. Напомни ми за едно лято като студент, когато работих като заварчик", казва той.

Вероятното обяснение за това е, че специфичната миризма се дължи на носещите се в Космоса въглеводороди.

Виж още: Триизмерното принтиране в Космоса ще стане реалност