Експерти предупреждават, че квантовите компютри биха могли в крайна сметка да надделеят над конвенционалните методи за криптиране: една потенциално опасна съдба за човечеството, която те емоционално наричат ​​„квантов апокалипсис“, съобщава BBC.

Разбиването на днешното най-трудно криптиране би отнело почти цяла вечност, но с навлизането на квантовите компютри, предупреждават те, процесът може да бъде съкратен до секунди.

И този вид сила за разбиване на числа може да има катастрофални последици, ако попадне в грешни ръце.

„Всичко, което правим по интернет днес“, казва Хари Оуен, главен стратегически директор в компанията PostQuantum, пред BBC, „от купуването на неща онлайн, банковите транзакции, взаимодействията в социалните медии - всичко, което правим, е криптирано.“

Но квантовите компютри биха могли да позволят на недоброжелателите да „изпразнят банкови сметки и напълно да изключат правителствените отбранителни системи“, предупреди Оуен.

Иляс Хан, главен изпълнителен директор на базираната в Кеймбридж и Колорадо компания Quantinuum, се съгласява с теорията в интервю за ВВС, наричайки квантовите компютри, които нарушават законите на криптирането, „заплаха за начина ни на живот“.

Правителствата вече предприемат действия, за да предотвратят възможността техните противници да вземат надмощие. Министерството на търговията на САЩ например наскоро включи в черния списък редица китайски фирми, някои от които бяха добавени поради потенциалната им „способност да разбиват криптиране или да разработват неразбиваемо криптиране“.

Изследователи от технологични гиганти като Google и Microsoft се надяват да изпреварят тенденцията чрез квантова проверка на важни класифицирани данни.

Националният институт за наука и технологии на САЩ (NIST) също се надява да излезе с единна стратегия за защита на важни данни от предстоящия квантов апокалипсис.

Квантовият апокалипсис все още е явление за след много години, ако изобщо се случи. Но междувременно изследователите се надпреварват, опитвайки се да предскажат бъдеще, в което квантовите компютри разбиват днешните стандарти за криптиране с лекота. Тези прогнози обаче са толкова значими, докато не разберем напълно на какво всъщност ще са способни квантовите компютри.

Снимка: Unsplash

Виж още: Първият европейски суперкомпютър за екза изчисления ще заработи в Германия