Седмицата преди Хелоуин бе наистина натоварена за НАСА. В духа на сезона агенцията публикува ново изображение на мъглявината Орел, заснето от космическия телескоп „Джеймс Уеб“, където Стълбовете на Сътворението изглеждат като призрачна ръка. По стечение на обстоятелствата Обсерваторията за слънчева динамика на НАСА успя да заснеме и подобен призрачен образ на Слънцето.

Така агенцията сподели невероятен кадър на „усмихнато“ Слънце. Както отбелязва The Guardian, доста потребители на Twitter бързо отбелязаха, че звездата ни изглежда като издълбана тиква в изображението на НАСА. Зад наглед случайната прилика обаче има научни обяснения.

„Видени на ултравиолетова светлина, тези тъмни петна по слънцето са известни като коронални дупки и са региони, където бързият слънчев вятър излиза в Космоса“, обяснява НАСА. Слънцето непрекъснато изпраща слънчеви ветрове. Понякога е известно, че тези геомагнитни бури спират тока тук на Земята, какъвто беше случаят в част от Канада през 1989 г.

Това не е първият път, когато обсерваторията за слънчева динамика заснема интересна снимка на Слънцето. През 2016 г. НАСА пусна анимация на Слънцето, което прави салто. Улавянето е резултат от седемчасова маневра, която обсерваторията извършва веднъж годишно, за да вземе точно измерване на ръба на звездата.

Снимка: NASA

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?