Нови изображения на едно от най-ценните корабокрушения в света показват забележителното запазване на морското дъно на потъналия край бреговете на Колумбия кораб. Нещо повече, търсенето разкри още две исторически корабокрушения в същия район.

Последните снимки и видео на останките на галеона на съкровищата на „Сан Хосе“ бяха публикувани от колумбийския флот на 6 юни.

Корабът е натоварен със злато, сребро и скъпоценни камъни на стойност около 17 милиарда долара, когато потъва през 1708 г., а останките му са открити едва през 2015 г. Военноморските сили използват дистанционно управлявано подводно превозно средство, за да изследват останките; точното му местоположение се пази в тайна, за да възпира ловците на съкровища.

Новите изображения показват, че дървеният корпус на „Сан Хосе“ е покрит с морски растения - океански видове, които колонизират субстрат и корабокрушения, - но все още е забележително непокътнат след повече от 300 години под вълните.

Говорител на колумбийския флот каза, че на морското дъно могат да се видят оръдия, монети и златни кюлчета, както и деликатен комплект порцеланови сервизи в перфектно състояние.

В много случаи запазеността е толкова добра, че търсачите могат да разчетат надписи върху предметите. „С откритите надписи беше възможно да се определят производствените обекти на корабните оръдия: в Севиля и Кадис през 1655 г.“, каза в изявление адм. Хосе Хоакин Амескита, генерален директор на флота на Колумбия. „Можете също да видите различните предмети от злато, включително монета и датата, на която са сечени.“

Експертите смятат, че потъналият кораб и неговите артефакти може да са толкова добре запазени, защото „Сан Хосе“ потъва на значителна дълбочина - около 600 метра, - далеч под обсега на слънчевата светлина, която поддържа много морски организми. Военноморските експерти също така откриха две други останки на морското дъно наблизо - едната на кораб от колониалния период (от пристигането на испанците през около 1525 г. до началото на XIX век), а другата на около 200-годишна шхуна. Произходът на двата кораба е неизвестен.

Развалината в „Сан Хосе“ и нейното ценно съдържание са в центъра на международен правен спор. Колумбийското правителство претендира за собственост върху корабокрушението и всички съкровища, които съдържа, а колумбийският флот наблюдава мястото на морското дъно, което се намира близо до полуостров Бару, южно от Картахена. Въпреки това корабът е принадлежал на испанския флот, когато е потопен от британски военни кораби през 1708 г., а според международното право Испания все още притежава „Сан Хосе“ и всичко, което съдържа.

През 2018 г. Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) посъветва Колумбия да не спасява останките, предаде Асошиейтед прес.

Снимка: Armada de la República de Colombia

Виж още: Китай пусна на вода първия си умен самолетоносач