Тази седмица отбелязваме 20-ата годишнина на първата дългосрочна мисия на МКС, известна като "Експедиция 1". Оттогава винаги има астронавти, живеещи и работещи на борда на МКС, които поддържат постоянно човешко присъствие в Космоса.

Преди изграждането на станцията повечето полети на NASA бяха сравнително кратки - само за няколко седмици, и ограничени на борда на някои от американските совалки. Едва когато агенцията започна да изпраща астронавти на борда на старата съветска орбитална станция "Мир", това позволи по-сериозно и дълготрайно присъствие в Космоса. През 2000 г. NASA изпрати няколко астронавти за повече от месец на борда на МКС с руската ракета "Союз", съвместно с руски космонавти. Тогава американци и руснаци престояха на станцията четири месеца и половина, след което бяха сменени от нов тричленен екипаж, наречен просто "Експедиция 2", който пък прекара в Космоса цели пет месеца.     

Към момента на МКС е "Експедиция 64", а от първото скачване на 2 ноември от 2000 г. изминаха точно 20 години.

За да отбележи годишнината, NASA събра участниците в оригиналната "Експедиция 1" на кръгла маса, както и пусна поредица от клипове, посветени на създаването на МКС.

Снимка: NASA

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?

 

Тагове: