Когато NASA започне покоряването на Луната през 2024 г., агенцията ще иска да има ефективен метод за комуникация между своите космонавти и за целта се обръща към мобилния пионер Nokia. NASA обяви, че ще даде 14.1 милиона долара на Nokia за изграждането на 4G LTE клетъчна мрежа на лунната повърхност.

Клетъчно покритие на Луната ще позволи комуникация между лунните бази и космонавтите, изследващи единствения естествен сателит на нашата планета. Освен това по този начин Агенцията ще може да общува с космическите съдове.

Договорът с Nokia е част от общия бюджет от 370 милиона долара по лунната програма Artemis. По-голямата част от парите по нея отиват в компании като SpaceX и United Launch Alliance.

Това не е първият опит на Nokia да изгради LTE мрежа на Луната. През 2018 г. финландците си партнираха с английския оператор Vodafone и немската космическа компания PTScientists в опит да се върнат на мястото на кацането на Apollo 17. Тогава Nokia трябваше да изгради LTE мрежа, която да изпраща HD видео от Луната до Земята, но мисията така и не стартира.    

Снимка: LibreShot

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs. робот

 

Тагове: