Използвайки данни, събрани от мултифункционалния космически апарат Mars Reconnaissance Orbiter, американски учени успяха да открият доказателства за ледена епоха в полярните слоеве на Марс, предава Astronomy Now.

Предполага се, че ледниковите периоди на Червената планета възникват по сходни с тези на Земята процеси, т.е. дългосрочни циклични промени в орбитата и наклона на планетата, които оказват влияние върху количеството слънчева радиация, което всеки район получава.

"Натъкнахме се на ускорено натрупване на лед в най-горните 100 до 300 метра в полярната шапка. Обемът и дебелината на леда съвпадат със симулационния модел, изготвен преди време. Радарните наблюдения на леденото покритие ще ни предоставят подробна информация за натрупването на лед и ерозията, свързана с климатичните промени на планетата", казва Айзък Смит, който е водещ автор в проекта.

Подобно на Земята, днес Марс също изпитва годишна ротация и сезонна смяна, които влияят на разпределението на леда. Тези цикли обаче са по-дълги и по-изразени, тъй като наклонът на Марс се променя значително повече - до цели 60 градуса - за период от стотици хиляди години. На свой ред това влияе много повече на количеството слънчева светлина на дадено място и съответно на стабилността и натрупването на леда по всички дължини на планетата.

Виж още: NASA откри ново доказателство за това, че Европа може да съдържа следи от живот

Тагове: