Учени от NASA откриха съвсем нови доказателства, че дълбоко под ледените океани на Европа - един от 67-те спътника на Юпитер - може да се съдържат следи от чуждоземен живот, предава Science Alert.

Космическата агенция от доста време определя именно Европа като "мястото в нашата Слънчева система, където е най-вероятно да се срещне живот" благодарение на дълбоките солени океани, за които се спекулира, че се намират под замръзналата ѝ повърхност.

Сега ново проучване установи, че химическият баланс на същите тези океани може да е много близък до тези на нашата собствена планета. Подобно на живота на Земята, движението на кислород и водород в океана на Европа ще има голямо значение за химията на океана и за всеки живот, който би могъл да възникне там. В анализа си учените от NASA търсят прилики в потенциала на Земята и Европа да произвеждат двата елемента и в частност се спират на процеси, които не са свързани с вулканична дейност. Вулканичната дейност се счита за основен първичен фактор при възникването на живот, но експертите се опитват да открият дали пасивни процеси на Европа не могат да предизвикат същия ефект.

И за тяхна изненада установили, че това наистина е така, след като станало ясно, че в разломи в скалите на дълбочина до 25 километра под повърхността може да се образува водород. Кислород пък може да се образува, когато замръзнали молекули вода на заледената повърхност се разделят от космическата радиация и след това се връщат в океанските дълбини.

Виж още: Lockheed Martin иска да изпрати космонавти в орбита около Марс до 2028 г.