При сегашните условия пътуването до Марс не е особено приятно - двигателите не могат да осигурят мощност за преход под 18 месеца, а радиацията и скуката ще са еднакво смъртоносни. Да не говорим, че връщането обратно от Червената планета на този етап е невъзможно без някои инженерни фантазии, които просто са недостижими.

От друга страна обаче, Русия счита, че може да се справи с всичко това.

Държавната ядрена агенция на страната Росатом обяви, че започва строежа на нов ядрен двигател, който може да достигне до Марс за месец и половина и при това да разполага с достатъчно гориво за обратния полет. Целта е работещият прототип да стане реалност до 2025 г., а засега най-голямото предизвикателство пред него не е толкова инженерното, колкото финансовото.

"Самият ядрен двигател не е толкова комплексен, но истински скъпото начинание е създаването на кораб, който да го ползва пълноценно", коментира Николай Соколов от Центъра за неразпространение на ядрените оръжия "Джеймс Мартин".

Руснаците смятат, че подобен двигател ще има и по-непосредствени приложения. Сателитите в околоземна орбита трябва периодично да активират двигателите си, за да останат в идеалната траектория и за да избегнат сблъсък със Земята. Въпросният нов двигател ще позволи многократни корекции в орбитата, което ще удължи значително живота на сателитите. Засега обаче най-голямата преграда пред проекта е тук, на планетата ни - Росатом разполага с бюджет от 15 милиарда рубли, или само около 700 милиона долара, за да завърши работата си до 2025 г., а това е доста скромна сума, особено като се има предвид, че Space Launch System проектът на NASA струва почти 10 милиарда долара.

Виж още: NASA насрочи мисията до Марс за май 2018 г.

Тагове: