SpaceX възнамерява да атакува своята голяма цел Марс още през 2018 г., когато ще изпрати натам кораба си Dragon, обяви компанията. Това ще бъде първата голяма крачка към осъществяването на визията на основателя на компанията Илон Мъск за хора на Червената планета.

В съобщението си SpaceX не уточнява подробности за мисията, но намеква, че скоро ще започнат сериозни тестове за Dragon в тази насока, както и че за пътуването ще бъде използвана по-голяма версия на ракетата Falcon 9, която се нарича Falcon Heavy. Първоначално ракетата ще изстреля капсулата на планетата, за да тества как точно ще стане изпращането на тежки товари до Марс. Ако бъде успешна, мисията ще направи SpaceX първата частна компания, успяла да приземи космическо съоръжение на друга планета.

Самият кораб също ще бъде модифициран и ще се нарича Red Dragon. Задвижването му ще стане с помощта на осем SuperDraco двигателя, които позволяват на капсулата да кацне на твърда повърхност. Двигателите ще се включат при спускането на кораба към Марс, за да забавят неговото падане и да позволят контролирано приземяване. Мисията на Red Dragon ще бъде важна предварителна стъпка към дългосрочната цел на SpaceX за установяване на колония на Марс.

Виж още: Уилям Шатнър: Технологиите от "Стар Трек" не са невъзможни