Течностите за електронните цигари са опасни за белите дробове, защото обезсилват почистващата им система и могат да причинят хронични заболявания, сочи ново изследване, направено от британски учени. Особено опасни са изпаренията, но изследванията обикновено се правят с незагрети мостри заради изисквания за безопасност.

Никотиновите течности за електронните цигари намаляват способността на имунната система да почистват белите дробове и да предотвратява натрупване на вредни химикали, твърдят учените от университета в Бирмингам.

Изследването е направено с лабораторни тестове върху човешки клетки от здрави доброволци. Британските учени са се съсредоточили върху въздействието на парите върху алвеолните макрофаги - бели кръвни клетки, които "патрулират" в алвеолите на белия дроб и поглъщат и разграждат прах, бактерии и други опасни частици.

След 24-часово излагане на различни видове течности за електронни цигари учените установиха най-силен ефект от течностите, които първо са вапоризирани, а след това кондензирани - както те биха се натрупали в белия дроб. Броят на функциониращите макрофаги значително намалял след излагане на изпарените течности, като ефектът бил наблюдаван в продукти със и без никотин.

Учените предупреждават, че резултатите са само от проучване в лабораторни условия, и заявяват, че са необходими по-нататъшни изследвания, за да се разбере по-добре дългосрочното въздействие върху здравето.

Изследователите съветват електронните цигари да бъдат предписвани с рецепта поради това, че са успели да помогнат на немалко хора да се откажат от тютюнопушенето.