След стартирането на нови продукти с генеративен изкуствен интелект като ChatGPT, Bing Chat, Google Bard, DuckAssist и Brave Summarizer папа Франциск реши да сподели мнението си за тези разработки на годишната среща на учени и експерти, наречена Minerva Dialogues. Папата заяви, че приветства развитието на тези технологии, тъй като те могат да донесат много ползи, но също така предупреди за неетичното им или безотговорно използване.

Обръщайки се към аудиторията, съставена от учени, инженери, бизнес лидери, юристи и представители на Католическата църква, включително клирици, теолози и етици, папа Франциск каза:

"Убеден съм, че развитието на изкуствения интелект и машинното обучение има потенциал да допринесе по положителен начин за бъдещето на човечеството; не можем да го отхвърлим. В същото време съм сигурен, че този потенциал ще бъде реализиран само ако е налице постоянен и последователен ангажимент от страна на разработващите тези технологии да действат етично и отговорно. Успокояващо е да знам, че много хора в тези области работят, за да гарантират, че технологиите ще останат ориентирани към човека, етично обосновани и насочени към доброто".

Наскоро в интернет пространството се завъртя достоверно изображение, показващо 86-годишния папа Франциск облечен в дебело дълго бяло пухено яке. Интересът на потребителите беше привлечен и съответно всички се запитаха дали "снимката" е истинска. И с основание - изображението се оказа дело на софтуерния инструмент Midjourney, като за негов автор се спряга 31-годишен строителен работник от Чикаго.

През годините сме ставали свидетели на много благотворителни усилия от страна на технологичните компании, които помагат за намаляване на различията между тези, които могат да си позволят да влизат в интернет, и тези, които не могат. Папата намекна за нарасналото неравенство, до което са довели цифровите технологии, и попита дали има риск от увеличаване на неравенството, тъй като технологиите стават още по-способни, давайки по-голямо предимство на тези, които имат достъп до тях, пред тези, които нямат.

Като се отдалечи малко от изкуствения интелект, папа Франциск засегна и темата за алгоритмите. Той предупреди, че фундаменталната стойност на човека не може да бъде определена само от данни и затова трябва да бъдем предпазливи, когато оставяме социалните и икономическите преценки на капризите на алгоритми, които просто обработват данни за предишно поведение.

Снимки: Unsplash/Midjourney

Виж още: AI удиви учен с това какво създаде за 30 минути по бизнес проект