Ако смятате, че DALL-E2 е страхотен, изчакайте, докато видите ChatGPT в действие. Хиляди потребители публикуват своя опит от използването на този алгоритъм за писане с AI, за да съкратят процеса на създаване на съдържание. Някои са възхитени от резултата, докато други се чувстват раздвоени относно етичността на инструмента и свързаното с него плагиатство. Сайтът The Verge се свърза с писателка, която използва базиран на GPT-3 AI инструмент за писане, за да ускори своя процес на създаване на идеи.

Дженифър Леп е автор на паранормални мистерии, която редовно се нуждае от идеи за бъдещите си книги и използва инструмента Sudowrite, за да допълни части от съдържанието си. Но пише ли Дженифър цели книги, използвайки инструменти за писане с изкуствен интелект?

Не. За такова нещо той още не е готов. Въпреки че можем да правим прибързани заключения за писателите, които не инвестират никакви усилия и просто публикуват това, което инструментът генерира, реалността е много по-различна. Дори ако Дженифър се опита да го направи, ще са необходими множество намеси, всяка с различна степен на въвеждане на естествен език, за да накара инструмента да изведе всяко изречение по начина, по който тя харесва. След това ще има необходимост от редактиране, за да се превърне текстът в свързано и ангажиращо съдържание.

Дженифър признава, че е използвала инструментите за писане за създаване на идеи и сюжети за бъдещите си книги. Вместо да гледа празен документ дни наред, тя избира да въведе същността на това, което иска за новата си книга, и полученият сюжет е надскочил очакванията. Тя смята, че инструментът е много полезен в началния етап на писане на книга, тъй като генерира завладяваща идея за сюжет всеки път. Тя също го използва за заглавия и анонси на своите книги.

Писателката, която публикува своите творби в платформата Kindle, посочи, че можете да използвате инструменти за писане с изкуствен интелект като GPT-3 и ChatGPT за други цели, освен да създавате сюжети, като например за корекция на вашите документи. Но основната съставка за написването на увлекателна книга все още е креативността и Дженифър изглежда осъзнава това. Тя също така споделя инцидент с използването на DALL-E2 за създаване на корица на книга, защото не успява да намери точната котка, която прилича на излязла от историята.

Снимка: Unsplash

Виж още: AI машините могат да ни контролират и да вземат решения вместо нас