В края на 2021 г. Илон Мъск сподели страховете си за края на човечеството. „Трябва да сме много по-притеснени от срива на населението... Ако няма достатъчно хора за Земята, тогава определено няма да има достатъчно за Марс“, смята той. Изявленията на Мъск изведоха спадащата раждаемост в света на преден план в общественото съзнание.

В продължение на почти век раждаемостта в световен мащаб намалява. Резултатът е това, което учените описват като „световна криза на безплодието“. Но има решение, което се задава на хоризонта - изкуствени утроби.

През 2017 г. учените създадоха BioBag, който функционираше като изкуствена утроба, и го използваха, за да отгледат бебе агне. Сега бе разкрита нова концепция, която показва как същото може да се направи при хората. В наскоро публикувани кадри Хашем Ал-Гайли показва как може да изглежда раждането утре. По-конкретно, той създаде съоръжение за изкуствена утроба, наречено EctoLifе.

Целта му? В ексклузивно интервю за Science and Stuff Ал-Гайли казва, че смята, че концепцията EctoLife може един ден да измести традиционното раждане. По този начин той каза, че обществото най-накрая ще може да отговори на нуждите на родителите, които са „уморени да чакат отговор от агенция за осиновяване“, и тези, които са „притеснени от усложнения при бременност“. Но най-важното според него е, че EctoLife може да ни позволи да се изправим директно срещу кризата на безплодието.

Понастоящем Световната здравна организация изчислява, че 15% от двойките в репродуктивна възраст по света са засегнати от безплодие. Всъщност през последните 70 години раждаемостта в световен мащаб е намаляла със зашеметяващите 50%. Причините за този спад включват (наред с други неща) повишеното образование на жените, увеличаването на заетостта, високите разходи за отглеждане на деца и спад в глобалния брой на сперматозоидите. 23 държави вече са изложени на риск, като Япония, Испания, Португалия, Тайланд и Южна Корея са в челните редици на кризата.

В САЩ статистиката за безплодието е също толкова отрезвяваща:

1 от 8 американски двойки имат проблеми с плодовитостта.
12-15% от всички двойки не могат да забременеят след една година незащитен секс.
10% от всички двойки не могат да забременеят след две години незащитен секс.
33% от американците са се обърнали към лечение за безплодие или познават някой, който го е направил.

В отговор на тогавашния пост на Мъск технологичният инвеститор Сахил Лавиния написа: „Трябва да инвестираме в технология, която прави раждането на деца много по-бързо/по-лесно/по-евтино/по-достъпно. Синтетични утроби и др. И точно това обмисля Ал-Гайли, когато проектира дизайна на EctoLife. Ученият каза пред Science and Stuff, че е бил вдъхновен да създаде концепцията за EctoLife, за да продължи „дискусията около технология, която не трябва да се пренебрегва“.

Според него съоръжението EctoLife също така се предвижда да използва широко изкуствен интелект, като една от неговите употреби е да осигури на всяко бебе „персонализирани хранителни вещества, съобразени с неговите нужди“. Друга употреба на AI в концепцията EctoLife би била да се наблюдават „физическите характеристики на вашето бебе и да се докладват всички потенциални аномалии за отклонения от нормалната бременност“.

EctoLife може също така да позволи на родителите да изпитат това, което бебето им вижда и чува чрез използването на 360° камери, които са в изкуствената утроба и са съчетани със слушалки за виртуална реалност. Тези камери също ще предложат на родителите постоянен видео поток от развитието на бебето им, позволявайки им да наблюдават напредъка на детето си на своите смартфони.

Междувременно високоговорителите могат да се използват за възпроизвеждане на широк набор от думи и музика на бебето, имитиращи звуците, които бебетата чуват, докато са в утробата на майка си. „Родителите дори биха могли да изберат плейлиста“ или да пуснат собствените си гласове, така че детето им да свикне повече с тях“, завършва Ал-Гайли.

Вънлуващо, високотехнологично и... доста неестествено.

Снимка: Unsplash

Виж още: В далечното бъдеще вероятно всички същества на Земята ще се задушат от липса на кислород