Той дори още не е стигнал до Марс, а погледът на изпълнителния директор на SpaceX Илон Мъск вече е насочен към нова планета - такава, която е изцяло извън нашата звездна система.

През миналия уикенд Мъск сякаш се замисли за перспективата да посети сравнително близката Проксима Кентавър Б - екзопланета, която се намира на малко повече от четири светлинни години от Алфа Кентавър - звездната система, на която е базиран франчайзът "Аватар" на Джеймс Камерън. Открита за пръв път през 2016 г., Проксима Б се смята за особено жизнеспособна като потенциално жизнеспособен свят и изглежда, че Мъск ѝ обръща внимание.

"Практически е в съседство", написа собственикът на Twitter в неделя в отговор на пост с публикация в блога на Space Academy за примамливата планета.

Разбира се, SpaceX на Мъск всъщност ще трябва да направи звездолет, който да не се взривява, преди да достигне орбита, за да може евентуално да проучи планетата за ресурси.

Струва си да се отбележи, че макар Проксима Б да е доста близо до Земята в по-широк космически план, тя не е съвсем близо по човешките стандарти. Според обикновените земни измервания обещаващата екзопланета се намира на огромно по човешките стандарти разстояние от нас. Казано на разговорен език, това са 50 трилиона километра.

За разлика от тях Марс, на който все още не сме изпратили човек, е на около 300 милиона километра от нас.

Независимо от разстоянието обаче Проксима Б е обещаваща.

Тя се намира в така наречената на уебсайта на NASA"обитаема зона" от звездата си Проксима Кентавър, където се смята, че течната вода би могла да се събира, а не да замръзва или да се изпарява. Но според NASA многократно изследваната екзопланета се смята, че изпитва "пристъпи на екстремна ултравиолетова радиация, стотици пъти по-силна от тази на Земята от Слънцето", което може да се окаже ограничаващо за това колко обитаема е екзопланетата в действителност.

Въпреки това учените, а очевидно и лидерът на SpaceX, остават заинтригувани за изследователски цели, свързани с подобна дестинация.

Снимка: Unsplash

Виж още: Новият служител на Илон Мъск е едва на 14 години