Ако някога сте се питали дали плъховете могат да карат кола, отговорът е твърдо да. Нещо повече, малките гадинки изглежда намират целия процес доста релаксиращ.

Учени от университета в Ричмънд, щата Вирджиния, създадоха първия плъхомобил в света, изработен от пластмасов контейнер за храна. Той е снабден с платформа на четири колела, захранвана с батерия, и три медни пръчки, които функционират като волан. Плъховете успяват да се движат напред, като държат с лапичките си медните пръчки и така допълват електрическата верига.

Общо 11 мъжки и 6 женски плъха се справят с шофирането, а за награда получават зърнени закуски, поставени на все по-дълги разстояния по трасето.

Според учените опитът е поредната крачка в еволюцията на нашето разбиране за това, какво могат да правят плъховете. За тях вече се знае, че могат да разпознават обекти и да се ориентират в лабиринти.

„Те се научиха да управляват кола по уникални начини и да определят нейния път, за да достигнат до наградата, въпреки че никога не са го правили преди“, казва психоложката Кели Ламбърт.

Учените установяват още, че шофьорските курсове изглежда имат успокояващ ефект върху плъховете, при които намаляват хормоните, свързани със стреса.

Виж още: Най-добрите телевизори за филми и игри за 2019