Научните работници отново се занимават с уникална дейност и този път доказаха, че безжичните скорости могат да бъдат още по-бързи от вече използваните. Всъщност над 9000 пъти по-бързи.

Екип от от Университетския колеж в Лондон (UCL) поставиха нов рекорд за скорост на безжичния трансфер, като комбинираха изцяло електронни и оптични („оптоелектронни“) методи. Крайният резултат е скорост на безжичен трансфер от 938 Gbps. Сякаш единствената критика към това постижение е, че... не са успели да преодолеят бариерата от 1000 Gbps? Толкова близо и все пак толкова далеч.

Все пак това е 117.25 GB/s, което, ако се преведе директно в реален трансфер на данни, би означавало, че ще можете да изтеглите всичките 130 GB от хитовата игра Black Myth: Wukong за около 1.1 секунди. Ако бяха прекъснали 1000 Gbps, това щеше да е 125 GB/s, а Black Myth: Wukong щеше да може да се изтегли за 1,04 секунди. И ако закръгляме надолу, това означава 1 секунда.

Постигнатата от изследователите скорост от 938 Gbps е също така до 9380 пъти по-бърза от най-добрата средна скорост на изтегляне на 5G в Обединеното кралство, която в момента е 100 мегабита в секунда (Mb/s) или повече.

Като оставим настрана ненужните подробности за дейността на техническите специалисти, това е наистина впечатляващо.

Обикновено безжичните мрежи предават информация с помощта на радиовълни в тесен диапазон от честоти. Настоящите методи за безжично предаване като Wi-Fi и мобилните мрежи 5G работят предимно на ниски честоти под 6 GHz. Но претоварването в този честотен диапазон е ограничило скоростта на безжичните комуникации.

„Изследователите преодоляха това препятствие, като предадоха информация чрез много по-широк диапазон от радиочестоти, комбинирайки за първи път радио и оптични технологии. В крайна сметка всичко е електромагнитни вълни - всичко е в един и същ радиочестотен спектър. Всичко това са фотони, които се движат на различни честоти, но към различните честотни ленти трябва да се подхожда по различен начин.

Снимка: Unsplash

Виж още: 4К версията на Nintendo 64 от Analogue е нещо специално - и е почти готова