Компанията Rocket Lab успешно изведе 55-килограмовия кубичен сателит CAPSTONE на NASA, който в крайна сметка ще обикаля около Луната, ако всичко върви по план. Това е малка, но важна стъпка в мисията на NASA Artemis, която има за цел да изпрати хора на Луната за първи път от 1972 г.

Изстрелването протече нормално според предаването на NASA, като сателитът достигна ниска орбита на Земята на около „T“ плюс 10 минути. Изстрелването на Electron е на пръв поглед като всяко друго, с изключение на това, че това е първата ракета, която се захранва от батерии, а не от газова турбина. Като такава има фаза, наречена „изхвърляне на батерията“, която се случва близо до края на цикъла на стартиране.

Rocket Lab използва ракета Electron със специално допълнение, наречено горна степен на лунния фотон, с достатъчно мощност, за да я изпрати в Дълбокия космос. Според компанията това е една от най-малките ракети, които се опитват да изстрелят полезен товар към лунна орбита. Тя стартира от полигона на Rocket Lab на полуостров Майа в Нова Зеландия и носи „най-голямата маса и най-високата производителност, която Electron някога е трябвало да изведе с доста разлика спрямо досегашния рекордьор“, казаха от компанията.

CAPSTONE ще обикаля около Земята в продължение на девет дни, за да натрупа достатъчно скорост за транслунна инжекция (TLI), която в крайна сметка ще му позволи да обиколи Луната. Основната цел е да се провери тип силно елиптична лунна орбита, наречена „близо до праволинейно ореол“, която е планирана за космическата станция Gateway. Gateway в крайна сметка ще бъде доставена на лунна орбита от SpaceX с научна лаборатория и жилищни помещения за астронавти, заедно със станция за скачване за бъдещи космически кораби.

Rocket Lab трябваше да пусне CAPSTONE по-рано през седмицата, но отложи изстрелването, „за да извърши окончателни проверки на системата“, написа в своя Twitter профил NASA. Независимо от датата на изстрелване, е планирано да пристигне на Луната на 13 ноември.

Снимка: Rocket Lab

Виж още: Изтекли документи показват колко далеч е NASA от истината за кацането на Луната