Тази седмица се случи нещо неочаквано - неидентифицирана ракета удари лунната повърхност, образувайки нов и интересен кратер и оставяйки всички да се чудим как е възможно да не знаем какво се е случило.  
Екип от наблюдатели, ръководени от Бил Грей, са проследявали обект в продължение на месеци, който въз основа на техните изчисления скоро ще повлияе на Луната. По всяка вероятност е ставало въпрос за отломка, но в Космоса е изключително трудно да бъде идентифициран точният произход. Едно от предположенията беше, че това потенциално би могло да е част от ракета носител на SpaceX от 2015 г. Разбира се, SpaceX не се съгласиха с тази теория, ето защо се премина към втория заподозрян - космически боклук, останал след изстрелването на Chang'e 5-T1 през 2014 г. На свой ред Китай отрече това да е така, заявявайки, че въпросната ракета носител е изгоряла при повторно влизане. И така се оказва, че някой неволно “атакува” Луната, но всъщност не знаем кой се е “осмелил” да направи това.

 

Но от друга страна можем да кажем, че Луната е “свикнала” - космически кораби са се сблъсквали в миналото с нея, въпреки че става въпрос по-скоро за случаи с неуспешно кацане. Но трябва да признаем, че при наличието на толкова много наземни телескопи и радари, базирани в Космоса сензорни мрежи и камери, насочени във всяка посока, е изключително неочаквано че въпросният обект успява да седи в орбита в продължение на шест или седем години, като в крайна сметка стига до Луната, без да бъде идентифициран. Истината е, че проследяването на изоставени обекти в цислунарна орбита не е висок приоритет, а и се оказва, че не е толкова притеснително. Единственото, което остава като доказателство, е “белегът” - два припокриващи се кратера с любопитна двойна О форма - единият с диаметър 18 метра, а другият - 16 метра. Това означава, че теглото на отломката/ракетата е било относително високо, но “доказателствата” не могат да посочат “злосторника”. А тази мистерия остава неразгадана.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Изтекли документи показват колко далеч е NASA от истината за кацането на Луната