Делегирането на задачи на работното място не е нищо ново, но проучване на The Harris Poll идентифицира една ключова разлика, когато гледаме към бъдещето: работниците скоро ще делегират повтарящи се задачи на AI.

Според проучването почти три четвърти (72%) от американските работници биха обмислили делегиране на задачи като фактуриране, одит и докладване на AI, което им позволява да се съсредоточат върху по-предизвикателни задачи и работа, която изисква повече ръчно въвеждане като управление на проекти.

Резултатите също така показват, че поколението Z се интересува повече от AI от предишните поколения, тъй като възрастовата група продължава да търси хармоничен баланс между работата и личния живот. Поколението Z е на път да се превърне в най-голямата група, тъй като изглежда да надмине по-възрастните си предшественици, така че преминаването към AI се очаква да бъде значително за много индустрии.

Въпреки това остават и много по-възрастни работници, които искат да възприемат нови технологии. Всъщност проучването установи, че 81% от 35-44-годишните и 76% от 45-54-годишните са склонни да делегират задачи в търсене на по-добър баланс между професионалния и личния живот.

Имайки предвид това, 5-ото издание на доклада на Deloitte за състоянието на AI в корпоративната среда смята, че фирмите просто не внедряват AI правилно. От участниците в проучването около един на всеки петима (22%) са смятани за „неуспели“ – или просто казано, те не са възприели достатъчно практики, които да им помогнат да постигнат значими резултати.

Deloitte предлага на компаниите да се възползват от ентусиазма на работниците за AI и тъй като поколението Z продължава да расте, изглежда, че никога не е било по-добро време от сега да изпробвате малко изкуствен интелект в работна среда.

Снимка: Unsplash

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?