Между преди 700 000 - 60 000 години малък ранен праисторически човек е обикалял остров Флорес в днешна Индонезия. Homo floresiensis, наречен „хобит“, тъй като е бил висок само около 106 сантиметра, е бил с малък мозък и широки стъпала и никой не знае неговия произход.

Сега един антрополог твърди, че не е потвърдено дали H. floresiensis е изчезнал - и че може да е оцелял до наши дни. В нова книга Грегъри Форт, антрополог, пенсиониран от университета в Алберта, твърди, че съобщенията за „човек-маймуна“ на Флорес може да са наблюдения на древния човешки прародител, който все още се намира там и днес.

„Просто не знаем кога този вид е изчезнал или - наистина се осмелявам да кажа това - дори не знаем дали е изчезнал“, посочва Форт пред Live Science. „Така че има някаква възможност това същество все още да е живо.“

Излишно е да казваме, че това е драматично твърдение и експертите, които изучават H. floresiensis, са скептични.

„Флорес е остров, който има приблизително същата площ като щата Кънектикът, и днес на него живеят два милиона души“, казва Джон Хоукс, палеоантрополог от Университета на Уисконсин, Медисън. Населението е разпръснато из целия остров, добавя той.

„Реално погледнато, идеята, че има голям примат, който да се наблюдава на този остров и оцелява в популация, която може да се издържа, е доста близка до нула“, категоричен е Хоукс пред Live Science.

Форт вижда нещата по различен начин. Той извършва антропологична теренна работа на острова през 1984 г. и тогава е записал местни истории за малки космати хуманоидни същества, живеещи в гората. Той пише за това в своите изследвания до 2003 г., когато е открит H. floresiensis. Тогава, каза той пред Live Science, направил връзката.

„Чух за тези малки човекоподобни същества в регион, наречен Лио, за които се казваше, че все още са живи, и хората разказваха как изглеждат“, пише Форт. В един откъс от новата си книга „Между маймуната и човека: Антрополог по следите на скрития хоминоид“, Форт описва интервю с мъж, който казва, че е изхвърлил трупа на същество, което не можело да е маймуна, но това също не беше човек, с прави светли косми по тялото, добре оформен нос и парче опашка. През годините Форт събира 30 разказа на очевидци за подобни същества, които според него отговарят на описанието на H. floresiensis.

Разбира се, има много разкази на очевидци за загадъчни същества по целия свят, като Саскуоч в северозападната част на Тихия океан и Британска Колумбия. Хората умеят да разказват и вярват в истории, така че тези истории лесно могат да станат основни за вярванията на поколенията.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Изследовател от Харвард иска да търси извънземна технология, паднала в Тихия океан