Кандидатите за космически туризъм с дълбоки джобове скоро ще могат да избират между още една опция.  

Компанията World View Enterprises разработва система от височинни балони, които ще отведат хора до стратосферата. Според базираната в Аризона компания първите комерсиални полети трябва да стартират в началото на 2024 г.

Един типичен полет ще има продължителност между 6 и 8 часа и ще отведе пътниците на височина от поне 30 000 метра. Оттам те ще могат да видят извивката на планетата на фона на открития Космос. Според World View Enterprises цялото изживяване обаче ще продължи цели пет дни, като през останалото време ще бъдат посещавани природни и културни забележителности.

Едно място в капсулата за осем пътници струва 50 000 долара – значително по-евтино от всички големи компании за космически туризъм. World View Enterprises обещава, че пътуването до стратосферата ще бъде съобразено с нуждите на хора от всякакви възрасти и физически капацитет. Първата мисия на компанията вече е ангажирана, след като неправителствената организация Space for Humanity изкупи всички места на борда за граждани, които тя ще обучи за полета.

Освен 8-те пътнически места на борда ще има и двама служители – асистент и гид.

Снимка: World View

Виж още: Сателитите на SpaceX могат да се окажат изненадващ наследник на GPS