Ако името Стив Возняк не ви говори абсолютно нищо, ние услужливо ще ви припомним, че това е човекът, който застава до Стив Джобс при създаването на Apple. През годините Возняк ни е изненадвал с много готини идеи, като този път отново „поставя всички в малкия си джоб“, понеже представи своята компания Privateer, чиято основна дейност ще е почистването на космически боклук.  
Всеизвестен факт е, че в Космоса се намират множество вече нефункциониращи спътници и ракети, но ако повечето от нас си мислят, че става въпрос за единици, то през 2019 г. NASA даде отрезвяващата оценка, че с близо 6000 тона отпадъци ниската земна орбита се е превърнала в „най-голямото сметище в света“. Наличието на толкова много отпадъци застрашава всички бъдещи космически мисии - скоростта, с която отломка може да се блъсне в спътник или космически кораб, е изчислена да е 7 пъти по-бърза от тази на куршум. За да даде нагледен пример, NASA съобщи, че дори нещо толкова незначително като парченца обелена боя е успяло да нарани прозорците на една злополучна совалка. В момента над 27 000 по-големи отломки са със статут на потенциална опасност и се следят с особено голямо внимание от агенцията. Почистването на Космоса не е услуга с ниска стойност - една подобна мисия се оценява на около 15 милиона щатски долара. Към този момент с подобен тип дейности се беше заела компанията Astroscale, която е финансирана от правителствата на Обединеното кралство и Япония. Тя е започнала тестването на магнитни докинг системи, които би трябвало да изтеглят бъдещите космически боклуци и да използват земната атмосфера, за да ги унищожава. Ето защо на сцената има предостатъчно място, за което Privateer определено заявява претенции.  

Истината е, че сайтът на компанията все още не е напълно достъпен и за него разбрахме от пост на самия Возняк в Twitter, но определено става дума за „успокояване на духовете“, които са в непрестанна космическа надпревара през последните няколко месеца. И въпреки че видеото е от добре познатите ни арт-миксове от ретро и футуристични кадри, то ангажираността на Возняк към екологичната устойчивост е всеизвестна. Името Privateer се среща и в доклад на компанията Desktop Metal, която се занимава с 3D принтирането на високотехнологични елементи. Там Privateer е описана като „нова сателитна компания, фокусирана върху мониторинга и почистването на обекти в Космоса“. Каквото и да е, определено ще е проект „като никой друг“.  

Снимка: Shutterstock

Виж още: Дойде моментът да вземете своето участие в A’Design Awards!