Докато жителите на древен град от Близкия изток, който днес се нарича Тал ел-Хамам, се заемат с ежедневните си дейности един ден преди около 3600 години, те са нямали представа, че невидима ледена космическа скала се движи към тях с скорост около 61 000 км/ч.

Проблясвайки през атмосферата, скалата избухва в масивна огнена топка на около 4 километра над земята. Взривът е бил около 1000 пъти по-мощен от атомната бомба в Хирошима. Шокираните жители на града, които го гледат, биват заслепени моментално. Температурата на въздуха бързо се повишава над 3600 градуса по Целзий. Дрехите и дървото веднага избухват в пламъци. Мечове, копия и керамика започнали да се топят. Почти веднага целият град изгаря в пламъци.

Движейки се с около 1200 км/ч, ударната вълна е по-мощна от най (-лошото торнадо, записано някога. Смъртоносните ветрове разрушават всяка сграда. Нито един от 8000 души или животни в града не оцелява - телата им са разкъсани, а костите им са разбити на малки части.

Около минута по-късно на 22 км западно от Тал ел-Хамам ветровете от взрива удрят библейския град Йерихон. Стените на Йерихон се сриват и градът изгаря до основи.

Всичко това звучи като кулминацията на холивудския филм. Как да разберем, че всичко това всъщност се е случило близо до Мъртво море в Йордания преди хилядолетия?

Получаването на отговори изисква близо 15 години старателни разкопки от стотици хора. То също така включва подробни анализи на изкопан материал от повече от две дузини учени в 10 щата в САЩ, както и в Канада и Чехия. Тези 21 съавтори са археолози, геолози, геохимици, геоморфолози, минералози, палеоботаници, седиментолози, експерти по космическо въздействие и лекари.

Никой не е съвсем сигурен какво се е случило, но това разрушение не е причинено от вулкан, земетресение или война. Нито един от тях не е в състояние да топи метал и керамика.

За да разбере какво може да е било, групата използва т.нар. калкулатор на удара, за да моделира сценарии, които отговарят на доказателствата. Построен от експерти, този калкулатор позволява на изследователите да оценят многото детайли на космическо събитие въздействие въз основа на известни събития на сблъсъци и ядрени детонации.

Изглежда, че виновникът в Тал ел-Хамам е бил астероид, подобен на този, който съборил 80 милиона дървета в Тунгуска, Русия, през 1908 г. Това би била много по-малка версия на гигантската скала с широчина километри, унищожила динозаврите преди 65 милиона години.

Една оставаща загадка е защо градът и над 100 други населени места в района са изоставени в продължение на няколко века след това опустошение. Възможно е високите нива на сол, депозирани по време на удара, да са направили невъзможно отглеждането на култури. Все още не е сигурно, но може експлозията да е изпарила или разляла токсични нива на солена вода от Мъртво море в долината. Без посеви никой не би могъл да живее в долината до 600 години, докато минималните валежи в този пустинен климат измият солта от полетата.

Снимка: Allen West and Jennifer Rice, CC BY-ND

Виж още: Няколко мрачни аспекта на изкуствения интелект, които вещаят опасности за човечеството