Смартфонът в ръката ви може да е ключът за измерване на психичното ви здраве. Изследователи от университета Dalhousie са разработили мобилно приложение на име PROSIT, което може да открие състояния като тревожност или депресия въз основа на това, как използвате телефона си. Това включва лесни за проследяване функции като упражнения, сън, честота на разговори, история на съобщенията и музикални вкусове, но също така и метаданни. Скоростта и силата на писането могат да намекват за емоционално утежнено състояние например.

Потребителите също така биват помолени да запишат 90-секунден аудиоклип, описващ най-вълнуващата част от седмицата им, и да оценят самочувствието си по скала с пет точки.

В момента около 300 души тестват PROSIT, приблизително половината от които са пациенти.

Преди да попитате: учените са добре запознати с опасенията за поверителност, свързани с проследяването на много от нещата, които правите онлайн. Използването на приложението изисква подписване на формуляр за съгласие, като данните се съхраняват на сигурно място.

Все пак програми като тази могат да бъдат полезни за справяне с проблеми, свързани с психичното здраве. Въпреки че PROSIT не предоставя пълна картина за психичното състояние на човек, това може да помогне на психолозите да проследят и да разберат по-добре развитието на пациентите си извън сесиите – нещо много важно по време на пандемия, когато пациентите могат да имат само периодични телефонни обаждания от лекуващия ги лекар. Това би могло да доведе до по-целенасочени и ефективни лечения поне за онези пациенти, които са съгласни да бъдат проследени.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Математиката зад Covid-19 – кога ще успеем да „задушим“ вируса с имунитет

 

Тагове: