Според ново проучване учени са наблюдавали "призрачно" квантово поведение, случващо се при обекти в човешки мащаб.

Изследователите са отчели, че квантовите колебания "ритат" големи предмети като например огледала, придвижвайки ги леко, но достатъчно, за да се измери това явление. Подобно поведение е било теоретично предвидено от квантовите физици, но никога досега не е измервано в реалността.

Движенията са резултат от начина, по който е структурирана Вселената, когато се гледа на нея на квантово ниво - изследователите я описват като "шумно" пространство, където частиците непрекъснато се появяват и престават да съществуват.

Обикновено този квантов "шум" е твърде фин, за да се открие в обекти, които са видими с просто око. Новото изследване показва, че най-накрая учените са измерили тези движения, описани като колебания, с помощта на нова експериментална технология.

Изследователи от лабораторията на MIT LIGO установиха, че тези колебания могат да движат обект, голям колкото огледало с тегло 40 килограма. Движението леко го изтласква, точно както е било предвидено теоретично, което от своя страна позволява на учените да го измерят. Изследователите използват специално оборудване, наречено квантовo "пресоване", което им позволява да "манипулират" шума, така че да може да се изучава по-добре.

"Особеното в този експеримент е, че видяхме квантови ефекти върху нещо толкова голямо, колкото човек", казва в изявление Нергис Мавалвала, сътрудник на катедрата по физика в MIT.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Samsung запуши Android уязвимост от 2014 г. в своите модели