Руски космонавти за пръв път принтираха жива тъкан в Космоса. Използвайки биопринтер, създаден от медицинската компания Invitro, космонавтът Олег Кононенко е принтирал част от човешка става и щитовидна жлеза на гризач. Целта е да се види как микрогравитацията в Космоса засяга изработката на живи тъкани и органи и как това може да се използва при планираните за в бъдеще космически пътувания на хора. Експериментът трябваше да се проведе през октомври, но тогава инцидент с кораба "Союз", който носеше биопринтера, прекрати мисията. Бързо беше изработена нова машина, която Кононенко донесе на Международната космическа станция на 3 декември.  

Руската агенция „Роскосмос“ обяви, че ще ускори сътрудничеството си с частни компании, което до момента беше слабо. NASA също планира експерименти с био принтер през първата половина на 2019 г., но Русия има правото да се нарича пионер тук.

След като първата жива тъкан вече е създадена, следващата стъпка е да се види как микрогравитацията на борда на МКС е засегнала нейното развитие. Принтираният в Космоса биологичен материал вече е върнат на земята на борда на кораба "Союз" MS09 на 20 декември заедно с американски, немски и руски космонавти.

„Роскосмос“ обяви, че ще разкрие резултатите от проучването през януари 2019 г.