От нова информация на IDC и Gartner научаваме, че търговската война между САЩ и Китай и намалените доставки на процесори имат значително (негативно) влияние върху продажбите на PC в момент, в който изглеждаше, че пазарът на персонални компютри започва постепенно да се възстановява.

Според IDC пуснатите в продажба PC-та за последното тримесечие са били 68.1 милиона, което е с 3.7 процента по-нисък резултат спрямо същия период на предходната година. Спадът за четвъртото тримесечие на 2018 е най-големият от 2016 година насам, а тогава (третото тримесечие) намалението беше със само 0.4 процента.

От информацията на Gartner научаваме още, че недостигът на процесори е бил в основата на сериозния спад. Повечето доставчици на персонални компютър не са успели да удовлетворят търсенето на нови машини от страна на компании, търсещи вариант да ъпгрейднат техните бизнес PC-та.

Gartner очаква търсенето да продължи да бъде високо поне докато процесорният недостиг не бъде преодолян през 2019 година.

Трите най-големи производители на PC са успели да увеличат своите дялове, като номер 1 все още е Lenovo, следван от HP и Dell.

Дялът в световен мащаб на Apple от друга страна се е свил, сравнение със същия период на 2017 година.

Gartner допълва, че нормализирането на доставките на процесори могат да увеличат продажбите на персонални компютри, но търговската война между САЩ и Китай ще продължи да бъде с отрицателно влияние за PC пазара.

TP-Link DECO M5 AC1300 - Wi-Fi система с характер

---

Спечели Samsung Galaxy Note 9 в новата инициатива на Go Guide - Go Guide Awards

Тагове: