Китай работи усилено, за да пусне в експлоатация първата си орбитална космическа станция. В събота астронавтите проведоха първата космическа разходка извън космическата станция Tianhe, за да инсталират оборудването, необходимо за дългосрочната работа на съоръжението. Астронавтите отвориха люка и излязоха от космическата станция в 23 часа на 3 юли.

Според Китайската космическа агенция дейностите извън станцията са завършени до 02:57 часа на 4 юли. И двамата астронавти са носели костюми за извънбордова дейност от ново поколение Feitian, докато са работили извън орбиталната космическа станция на около 380 километра над земната повърхност. Двамата астронавти, провеждащи космическата разходка, са Лю Боминг и Танг Хонгбо.

Лиу прикрепи роботизираното рамо към космическата станция, докато Танг се съсредоточи върху работата по парапетите от външната страна на станцията. Астронавтите също инсталираха ограничители за крака и работна платформа на механичното рамо заедно с инсталирането на панорамна камера. Трети астронавт, командирът на мисията Шенжоу-12 Ни Хайшенг, остана в космическата станция, за да управлява малка роботизирана ръка, с която да подпомогне космонавтите в Космоса.

Космическата разходка беше второто идване на Китай 13 години след първото, проведено през септември 2008 г. В момента се предвижда мисията да продължи 90 дни, а второ излизане в Космоса се планира преди края на мисията. В момента космическата станция в Китай се планира да се състои от три модула, които ще образуват Т-образна станция. Основният модул е ​​с дължина 16.6 метра и диаметър 4.2 метра, като осигурява жизнената поддръжка и основните жилищни помещения за астронавтите. Този участък също има свое задвижване за поддържане на орбиталната височина.

Понастоящем само основната част на станцията е в орбита, а два други модула, наречени Wentian и Mengtian, се очаква да стартират през 2022 г. Роботизираното рамо, инсталирано от двамата астронавти, ще бъде използвано за поставяне на новите модули на място. Станцията ще бъде разширена до шест модула, ако строителството на основната фаза продължи, както е планирано. Китай също така планира да пусне оптичен телескоп в съвместна орбита около 2024 г.

Снимка: Slash Gear

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)

 

Тагове: