Преди около 66 милиона години Земята е отнесла два тежки удара, твърди ново проучване. Първо планетата ни е разтърсена от космическа скала с широчина 6 мили, която се врязва в територията на днешно Мексико. Ударният елемент, наречен Чиксулуб (Chicxulub), допринaся за смъртта на динозаврите заедно с 50% до 75% от живота на Земята.

След това, около 650 000 години по-късно, астероид с дължина над километър, известен като Болтиш, ударя Земята повторно. Скалата издълбава кратер с широчина 25 километра в днешна Централна Украйна. Някога учените смятаха, че както Болтиш, така и Чиксулуб са допринесли за масовото изчезване на динозаврите. Но според изследването, публикувано в списанието Science Advances, Болтиш вероятно е повлиял на Земята дълго след изчезването на динозаврите.

"Вярвам, че изчезването е било напълно завършено, когато Болтиш ударя планетата", казва Анемари Пикърсгил, изследовател от Университета в Глазгоу, която е специалист по метеоритните въздействия и съавтор на новото проучване.

Въпреки че е малко вероятно Болтиш да е допринесъл допълнително за изчезването на гигантските гущери, Пикърсгил казва, че вторият удар вероятно е забавил възстановяването на Земята от катастрофалното събитие. Учените откриха въздействието на Болтиш през 2002 г. и първоначално проучване предполагаше, че астероидът е ударил планетата ни около 2000 до 5000 години преди Чиксулуб. Пикърсгил казва, че нейният екип е възнамерявал да се запознае с кратера Болтиш с по-голяма точност, но не е очаквала резултатите им да повлияят на предишни изследвания.

"С изненада установих, че Болтиш се е срещнал със Земята дълго след Чиксулуб", пише тя.

Първо изследователите са анализирали две проби, взети на повече от километър под повърхността на кратера. Топлината от удара на астероида е разтопила скалите, така че проучването им позволява на Пикърсгил да даде точна дата кога се е случило събитието. След това екипът разглежда проби от слой седимент в Монтана, който съвпада с удара на Чиксулуб. Използвайки радиометрично датиране - техника, която определя колко време отнема на радиоактивния материал в скалите да се разпадне, - екипът определя, че скалата от Болтиш се е стопила около 650 000 години след удара на Чиксулуб.

Актуализираната възраст за кратера на Болтиш съвпада с период на интензивно глобално затопляне, известен като долната хипертермална C29, казват авторите на изследването. По време на това събитие, което може да е продължило до 40 000 години, средните глобални температури са се повишили поне с 3 градуса по Целзий.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега