Въпреки че от известно време насам се демонстрират огъващи се, гъвкави екрани (с доста недостатъци), повечето от компонентите в устройствата ни досега са били твърди като дъска. Този RISC-V процесор обаче се противопоставя на тази тенденция, тъй като е гъвкав като професионална гимнастичка, дори когато работи.

Pragmatic Semiconductor публикува блог, в който обявява хипергъвкавия чип, за който казва, че е „първият в света 32-битов микропроцесор по гъвкава технология, който е напълно функционален, докато се огъва“.

Flex-RV не е традиционният чип на силициева основа. Според придружаващата статия той е изработен с тънкослойни транзистори от индий-галиев цинков оксид върху гъвкава полиимидна подложка, за да се направи такова гъвкаво изчислително устройство. Pragmatic Semiconductor предоставиха демонстрационен видеоклип, в който напълно ясно се виждат предимствата на тази технология.

Показано е, че чипът се навива на руло и след това се разгъва върху нещо, което прилича на прозрачна пластмасова сламка, докато работи без проблем. Това е малко като да гледате процесор на средновековна стойка и макар че гъвкавостта очевидно е впечатляваща, нашият демонстратор изглежда се отнася към него с излишни грижи в по-голямата си част. Най-вероятно прототипът все още е много деликатен, но въпреки това резултатът е впечатляващ.

Това е RISC-V процесор, което означава, че е базиран на архитектура с отворен стандартен набор от инструкции - и ако очаквате голяма производителност, ще останете разочаровани. Тестовият образец има 12 600 логически порта и максимална тактова честота от "невероятните" 60 kHz.

За справка, това е 0,06 MHz, или 0,0006 GHz, въпреки че има вграден ML ускорител - което означава, че технически е способен на машинно обучение. Той обаче няма да постави рекорди по производителност, макар че едва ли това е целта тук.

Цената е основният фактор тук като целта е да се създаде чип за по-малко от един долар, който би бил идеален за носими устройства или здравно оборудване за еднократна употреба с минимални изчислителни изисквания. Не само това, но и изразходва по-малко от 6 mW енергия, което го прави подходящ за различни приложения с ултраниска консумация на енергия.

Снимка: Unsplash/Pragmatic Semiconductor

Виж още: Nvidia вероятно не мисли за геймърите, тъй като RTX 5080 има само 16 GB VRAM