Най-лесно разпознаваемата характеристика на планетата Сатурн - нейните широки пръстени - вероятно са много по-млади, отколкото се смяташе досега.

Ново проучване на SETI Institute твърди, че въпросните пръстени, а заедно с тях и някои от спътниците на планетата са на не повече от 100 милиона години, което означава, че най-вероятно са се формирали малко след появата на динозаврите на собствената ни планета. Ако е вярно, пръстените ще се окажат с цели 4 милиарда години по-млади от самия Сатурн.

Учените са определели тяхната възраст с помощта на компютърен модел, анализиращ тяхното поведение. Орбитата и наклонът на спътниците пък се определят от гравитацията на планетата, а имайки предвид, че Сатурн има общо 62 спътника, те самите си влияят един на друг. Така астрономите установяват, че орбитите на трите най-важни спътника на Сатурн - Тетида, Диона и Реа - не са се променили кой знае колко, което означава, че те не са били в орбита около планетата твърде дълго и не са взаимодействали много с останалите спътници.

"Така можем да заключим, че те са се формирали в последните 2 процента от историята на планетата", коментират учените.

Виж още: На Плутон може би има езера от течен азот

Тагове: