DARPA предложи система, наречена Robotic Servicing of Geosynchronous Satellites (RSGS), която по същество действа като спасителен пояс за сателитите над нас. Програмата все още е в начален стадий, но според организацията тя "радикално ще намали риска и разходите за експлоатация в Космоса".

DARPA казва, че коригиращите мисии приключват с механични аномалии, които включват проблеми с начина, по който слънчевите панели и антени са разположени след тези поправки. RSGS системата ще подобри позиционирането на антените в пространството. Това ще се случва благодарение на роботизирана ръка, която агенцията нарича FREND.

DARPA и правителството на САЩ ще покрият разходите за старта, но след това тя трябва да започне да печели пари от търговски сделки.

Ръководителят на програмата Гордън Рьослер казва, че това е едно от нещата, които и правителството, и търговските дружества са искали в продължение на десетилетия, и че инициативата RSGS ще отговори на тези нужди.

Все още не е ясно кога DARPA ще стартира проекта си, защото тя търси необходимия търговски партньор, но се прогнозира, че RSGS ще бъде осъществена в рамките на пет години. Вижте и графиката по-горе, за да добиете по-добра представа.

 

Прочетете и това: Amazon ви дава възможност да създадете свой Echo гласов асистент от Raspberry Pi Model 2

Тагове: