Американската космическа агенция NASA се сдоби с няколко нови симулатора, изработени от авиационния гигант Boeing. С тях космонавтите ще се обучават как да управляват следващото поколение космически апарати и кораби на агенцията.

Една от програмите представлява реалистична симулация на новия кораб CST-100, който се разработва от Boing и Bigelow Aerospace като част от програмата на NASA за финансиране на частни компании за развиване на комерсиални услуги за превоз на хора в Космоса. Друг симулатор пък позволява на космонавтите да се подготвят за SpaceX Crew Dragon и бъдещите полети до Международната космическа станция.

В момента симулаторите се намират в център на Boeing в Сейнт Луис, където четирима специално избрани космонавти провеждат първите тестове. Скоро те ще бъдат преместени в космическия център "Джонсън" в Хюстън.

Симулационната подготовка позволява да бъдат разиграни всички фази на планираните космически мисии и дава възможност на космонавтите да се сблъскат с всевъзможни предизвикателства и проблеми в контролирана среда. Благодарение на новото поколение софтуер различни сценарии могат да бъдат активирани незабавно и това прави симулаторите много по-комплексни от досегашните.



Виж още: SpaceX пусна 360-градусово видео от кацането на Falcon 9 на платформа в океана

Тагове: