Първият полет на нова ракета неминуемо е огромно предизвикателство и крие определени опасности, но NASA е уверена в подготовката си и e готова да рискува. Американската агенция обмисля идеята да качи космонавти на капсулата Orion, носена от гигантската ракета Space Launch System (SLS), която е предвидена един ден да отведе хора на Марс.

На този етап плановете на агенцията са SLS да излети за пръв път през есента на 2018 г. Първоначално обаче се планираше този пръв полет да е без екипаж, но изтекла информация, до която се е добрал сайтът The Verge, разкрива, че NASA проучва възможността дебютната мисия на ракетата да бъде с хора.

От документа става ясно, че ръководството на агенцията е възложило на администратора по космическите изследвания Бил Герстенмайър да подготви доклад за това, доколко е удачно към Exploration Mission-1 да бъде включен екипаж. Ще бъде трудно, нужни са много ресурси и солидна подготовка, но трябва да знаем дали имаме капацитета да навлезем още по-надалеч в Космоса, се казва в документа.

Сегашният план е EM-1 да започне от космодрума "Кенеди" на 30 септември 2018 г., но ако агенцията наистина вземе съдбовното решение, доста вероятно е тази дата да бъде изместена по-далеч във времето. При всички положения до 2023 г. NASA възнамерява да проведе мисия с екипаж.

Виж още: Илон Мъск: В бъдеще хората трябва да се слеят с изкуствения интелект, за да останат полезни

Тагове: