Space Exploration Technologies Corp., известна просто като SpaceХ, има дързък план да навакса изгубеното време - според президентката на компанията Гуин Шотуел, предвижда се ракети да се изстрелват веднъж на всеки две или три седмици.

Това ще бъде най-сгъстеният календар, откакто компанията започна тези операции през 2010 г., припомня Reuters. За това ще допринесе пускането на нова ракетна площадка в щата Флорида през следващата седмица. Откакто ракета на SpaceХ избухна в пламъци миналия септември, компанията на Илон Мъск е осъществила само едно изстрелване - това в средата на януари.

Точно преди аварията от миналата есен, компанията бе набрала скорост и приближаваше подобно темпо. Експлозията обаче унищожи израелски сателит на стойност 200 милиона долара и нанесе тежки щети по ракетната площадка.

Тъй като построяването на напълно нова площадка е доста скъпо и струва около 100 милиона долара, SpaceХ предпочете да ремонтира намираща се наблизо площадка във военновъздушната база Кейп Канаверал, чиято цена ще струва по-малко от половината. Следващата година е много важна за SpaceX, тъй като NASA нае компанията за превоз на космонавти до и от Международната космическа станция, като мисиите трябва да стартират през 2018 г.

Другата компания, която има сертификат за извеждане на военни сателити е United Launch Alliance, която е съвместно начинание между Boeing и Lockheed Martin Corp.

Виж още: Мисията на JAXA за почистване на Космоса от отломки завърши с неуспех

Тагове: