Робот хирург се отправя към Международната космическа станция, за да направи дисекция на симулирана тъкан на астронавт.

Съвсем скоро един робот може да започне да обикаля около нашата планета - и въпреки че няма да е съвсем метална хуманоидна машина, облечена в бяла престилка и държаща скалпел, мисията му все пак е революционна.

Във вторник (30 януари) учени изпратиха множество иновативни експерименти на Международната космическа станция чрез космическия кораб Cygnus на Northrop Grumman.

Един от експериментите на борда е роботизирано устройство с тегло 0.9 килограма, дълго колкото предмишницата ви, с две управляеми ръце, които държат съответно щипци и ножица. Разработен от компания на име Virtual Incision, този своеобразен лекарски робот е създаден, за да може един ден да комуникира с лекари на земята, докато се вкарва в пациент астронавт, за да извършва медицински процедури с висока точност.

"По-напредналата част от нашия експеримент ще контролира устройството от тук, в Линкълн, Небраска, и ще разрязва симулирана хирургическа тъкан в орбита", казва Шейн Фаритор, съосновател на Virtual Incision, по време на презентация за Cygnus.

Засега, тъй като е в предварителен стадий, той ще бъде тестван върху гумени ленти, но екипът има големи надежди за бъдещето, тъй като мисиите до Луната, Марс и отвъд започват да се движат по трасето на космическите изследвания. Дистанционната космическа медицина се превърна в гореща тема през последните няколко години, тъй като космическите агенции и частните космически компании кроят планове за различни бъдещи космически мисии с екипаж.

Програмата "Артемида" на НАСА например се надява през 2026 г. на Луната да стъпят хора; освен това се очаква това да проправи пътя към деня, в който човечеството ще може да каже, че е достигнало Червената планета. А заедно тези мисии се очаква да дадат посока към далечното бъдеще, в което човечеството ще предприеме по-дълбоки космически пътувания, може би до Венера или ако наистина мечтаем, отвъд Слънчевата система. Затова, за да са сигурни, че астронавтите ще останат в безопасност в Космоса - среда, в която те буквално не са създадени да оцелеят, - учените искат да се уверят, че космическото медицинско лечение се развива успоредно с ракетите, които ще отведат тези астронавти, където и да отидат.

Един бърз пример, който идва наум, е как през 2021 г. хирургът от НАСА Йозеф Шмид беше "холопортиран" на МКС чрез технологията HoloLens. Това е нещо като виртуална реалност, срещаща FaceTime и добавена реалност.

Междувременно Европейската космическа агенция ще изпрати 3D принтер, който може да създава малки метални части. Целта е да се види как структурата на 3D-принтирания метал се представя в Космоса в сравнение с 3D-принтирания метал на Земята. По подобна причина ще бъдат тествани и 3D-отпечатани полупроводници - ключови компоненти на повечето електронни устройства.

Снимка: NASA/Virtual Incision

Виж още: NASA надзърна в сблъсъка, който ще доведе до гибелта на нашата галактика