Роботизираното куче Spot на Boston Dynamics е един от няколкото робота, тествани от френската армия по време на тренировки във военно училище в северозападната част на Франция, съобщават The Verge и France Ouest.

Той е използван по време на двудневна тренировъчна сесия с цел „измерване на добавената стойност на роботите в бойни действия“, каза комендантът на училището Жан-Батист Кавалер.

Упражненията имаха за цел да накарат военните стратези и учените да мислят за това, как роботите могат да бъдат разположени в бъдещи бойни ситуации. Военните са проектирали три нападателни и отбранителни мисии, като Spot се използва предимно за разузнаване. Сценариите се изпълняваха от кадети първо без, а след това с помощта на роботите. Други разположени на бойното поле ботове бяха дистанционно управлявано превозно средство, подобно на танк, наречено OPTIO-X20, въоръжено с оръдие и Barakuda, което е брониран безпилотен самолет, предназначен да осигури прикритие за напредващите войници.

Роботите са дадени назаем на армията от европейския дистрибутор Shark Robotics и Nexter Group, се казва в туит на военното училище Saint-Cyr Coëtquidan. Производителят на Spot Boston Robotics обаче не е знаел за внедряването, каза говорител пред The Verge. Някои от ранните роботи на Boston Dynamics, включително Atlas, бяха финансирани от американската военна служба DARPA, но компанията бавно се отдалечи от военните си връзки. Настоящите условия на компанията забраняват използването им за „нанасяне на вреда или сплашване на всяко лице или животно, използването им като оръжие или за активиране на оръжия“.

Снимка: Saint-Cyr Coëtquidan / @SaintCyrCoet

Виж още: Тези Android и iOS приложения бъркат дълбоко в джобовете ни без знанието ни

 

Тагове: