Много анализатори са съгласни с твърдението, че авиокомпаниите са сред най-засегнатите индустрии от COVID-19 пандемията в света. Не всеки е готов да прекара няколко часа в затворено пространство, пълно с вируси и хора, повечето които отказват да носят маските си. Има и друга категория пасажери, които откровено се страхуват от авиокатастрофи, което прави пътуването много дискомфортно. Ако вие сте сред малкото останали смелчаци, едно разследване на компанията Boeing прави така, че повечето пътници в световен мащаб да са притеснени за здравето си.

Според доклад на американската FAA (Федералната авиационна администрация), базиран на спешна инспекция на над 2000 броя Boeing 737, компанията производител има сериозни проблеми с двигателите си. При разследването е станало ясно, че тези, монтирани в посочените модели, корозират бързо и могат да се повредят сериозно по време на полет, предизвиквайки фатална катастрофа. Това е в резултат на продължителния престой на аеропланите на земята заради намаляването на полетите поради глобалната пандемия.

В доклада е записано, че специфичен клапан в двигателя дефектира в резултат на корозия и по време на полет съществува голяма опасност да остане в „отворена позиция“. Това ще причини фатална повреда, която няма да позволи на пилотите да реагират. Казано с прости думи, ако ръждясалите клапани блокират, двигателите на самолета няма да могат да бъдат рестартирани и самолетът ще бъде принуден да се приземи offroad, тоест извън пределите на летище. За съжаление всички знаем какво означава това.

Според предписанието всички авиокомпании в света, които притежават тези модели, но не са ги ползвали повече от 7 дни, трябва да ги инспектират моментално и да подменят засегнатите компоненти.

Според данни на Bloomberg само на територията на САЩ са приземени за постоянно повече 3000 самолета – повече от половината от всички, собственост на американски компании.

Виж още: След половин век легендата Джъмбо Джет 747 отлита към залеза (ВИДЕО)

Снимка: shutterstock