Японското правителство обмисля да предложи безплатно противогрипнo лекарство Avigan на страни, които искат да го използват за лечение на нови пациенти с коронавирус, заяви в петък говорител на правителството.

"Около 30 държави направиха искания по дипломатически път до Япония за закупуване на Avigan", заяви главният секретар на кабинета Йошихиде Суга по време на пресконференция. Лекарството, разработено от групова фирма на Fujifilm Holdings Corp, се счита за ефективно при лечение на болестта COVID-19, причинена от вируса.

"Ние възнамеряваме да разширим клиничните изследвания на Avigan със страни, които желаят да сътрудничат", сподели премиерът на Япония Шинзо Абе. Същият допълни на пресконференция миналата събота, че правителството ще настоява за разработването на лекарства и ваксини, включително Avigan, за борба с коронавируса.

Fujifilm Toyama Chemical Co заяви във вторник, че е започнал клинични тестове за оценка на ефикасността на лекарството, известно още като Favipiravir, за пациенти с COVID-19.

В четвъртък германското здравно министерство заяви, че ще се стреми да закупи таблетки Avigan като лекарство за лечение на новия коронавирус. Местни медии съобщиха, че министерството ще закупи няколко милиона таблетки за лечение на пациенти с тежки симптоми.

Проучване на изследователи от Университета Ухан и други институции в Китай показа случаи, при които Avigan е ефективен срещу коронавирус, особено за лечение на тези с леки симптоми.

Avigan се произвежда и съхранява в Япония като лекарство против грип. Има надежда, че може да помогне и за лечение на други заболявания, включително ебола, както и на болести, пренасяни от кърлежи.

Виж още: HBO GO ни подканя да си стоим у дома със стотици часове смазващо безплатно съдържание