Измамници може да са откраднали десетки милиони евро, предназначени за германска финансова помощ за COVID-19 пандемията, след като една провинция не е проверила правилно самоличността на кандидатите, твърди Handelsblatt. Киберпрестъпниците са използвали класическа фишинг схема. Първо те създават копие на официалния уебсайт, използван от провинция Северен Рейн-Вестфалия за разпространение на помощ на бизнеса и самонаетите хора. Тогава те започват имейл кампания, за да примамят потребителите към фалшивия уебсайт и да откраднат техните идентификационни данни. Накрая измамниците са поискали финансова помощ от името на тези лица, докато използват собствените си банкови сметки.

Схемата е продължила около три седмици до 9 април, когато местната власт временно спря плащанията и извади сайта си офлайн. Междувременно полицията получи 576 официални доклада за измама, като плащанията варират от 9000 до 25 000 евро. Това означава, че правителството може да е загубило между 31 и 100 милиона евро (около 34 до 109 милиона долара).

Проблемът очевидно се е случил, защото правителството на Северен Рейн-Вестфалия - за разлика от другите германски държавни правителства - не е поискало сканирани документи за самоличност. Кандидатите просто трябвало да попълват формуляри на уебсайта без допълнителна проверка. Сега правителството върна своя уебсайт за финансиране на засегнати от коронавирус бизнеси обратно (с допълнителна проверка на лична карта) и ще изпълни предишни заявки за финансиране само ако банковата сметка на заявителя вече е била записана.

„Това беше нов сайт, който никой не беше виждал досега и нямаше да можем да кажем дали е истински или не“, сподели пред ZDNet неназованият човек, попаднал в схемата. „Това обяснява защо толкова много са се подлъгали и са въвели лични данни.“

Bиж още: Свържете се с близките през Messenger и от домашното PC