Руски филмов режисьор и актьор, както и техните помощници са преминали предполетни медицински тестове за изстрелване през октомври до Международната космическа станция, за да заснемат сцени за филм, наречен "Предизвикателство".

Руската космическа агенция Роскосмос преди това обяви, че работи с Channel One и филмовото студио Yellow, Black and White по филм, който ще бъде заснет частично в Космоса. Проектът откри конкурс за жени, които се интересуват от главна роля във филма, режисиран от Клим Шипенко, който също ще пътува до орбита за снимките.

Проектът е избрал актьора Юлия Пересилд да се присъедини към Шипенко в главния екипаж, се казва в изявление на Роскосмос, публикувано в четвъртък (13 май). Актрисата Алена Мордовина и операторът Алексей Дудин ще служат като резервни членове на екипажа. Пересилд и Шипенко ще потеглят към станцията с космонавт от Роскосмос на руския космически кораб "Союз".

Екипажът ще започне обучение за космически полети в звездния град на Роскосмос до 1 юни, съобщи агенцията. Обучението ще бъде заснето от Channel One и ще включва тестове за центрофуги, тестове за вибрационни стойки, полети с нулева гравитация и парашутно обучение.

Роскосмос отбеляза, че един от кандидатите за конкурса "Предизвикателство", пилот на име Галина Кайрова, макар и да не е избрана за филма, е поканена да продължи процеса на кандидатстване за професионално присъединяване към космонавтския корпус. Наскоро Роскосмос избра четирима нови кандидати за космонавти през януари 2021 г. след 18-месечен процес на подбор.

Полетът е едно от двете изстрелвания на "Союз" до края на тази година, които ще транспортират "некосмонавти" до космическата станция. През декември Юсаку Маедзава, японски предприемач, ще прекара близо две седмици в орбита заедно с Йозо Хирано, който ще заснеме преживяването. Маедзава вече има резервиран друг космически полет: той трябва да лети около Луната на борда на космически кораб на SpaceX през 2023 г.

Снимка: NASA

Виж още: Гробище на Луната ще приема тленни останки на богати покойници